5 tips tegen jeugdwerkloosheid

Jeugdwerkloosheid is al jaren een groot probleem. Van de jongeren tussen de vijftien en vijfentwintig jaar die niet meer op school zitten komt een groot deel niet aan het werk. Sinds het begin van de coronatijd, maart 2020, is er weer een duidelijke en harde stijging zichtbaar in de jeugdwerkloosheid. Daarom vinden veel instanties, zoals Goed geschud, het belangrijk dat hier iets aan gedaan wordt. Maar hoe?

Tip 1: Voorkom schooluitval

Een groot deel van de jeugdwerkloosheid wordt veroorzaakt door het niet hebben van een startkwalificatie. Dat houdt in dat iemand z’n school niet heeft afgemaakt. Daarom is het voor de oplossing van het probleem rondom jeugdwerkloosheid zo belangrijk dat schooluitval voorkomen wordt. Maar dit is nog niet zo makkelijk. Daarom is het een grote aanrader om hiervoor een onderwijs adviesbureau in de arm te nemen. Daarmee is het zeker dat je de juiste stappen neemt om schooluitval te verminderen.

Tip 2: Flexibiliteit in het onderwijs

Om mensen langer op school te houden is het belangrijk dat het onderwijs flexibel is. Dit is belangrijk omdat je er hiermee voor kunt zorgen dat het onderwijs op iedereens behoefte aan kan sluiten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er voor iedereen een nieuw onderwijssysteem moet worden ontworpen. Dat is immers niet mogelijk, maar aansluiten op de basisbehoeften en interesses kan en moet worden gerealiseerd.

Tip 3: Aansluiting op het onderwijsaanbod

Met alleen flexibiliteit los je het probleem van jeugdwerkloosheid echter niet op. Het is ook vitaal dat het bedrijfsleven aansluit het het onderwijsaanbod. Zo voorkom je dat jongeren die hun opleiding af hebben gemaakt daarna tussen wal en schip belanden. Hiervoor moeten zowel vanuit het onderwijs als vanuit het bedrijfsleven stappen ondernomen worden.

Tip 4: Nazorg

Wanneer iemand een opleiding af heeft gemaakt is het niet de bedoeling dat deze persoon volledig losgelaten wordt. Zijn of haar hand hoeft misschien niet iedere minuut van de dag vastgehouden te worden, maar af en toe checken hoe het met de persoon gaat, is helemaal niet zo gek. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat het snel duidelijk wordt als iemand niet aan het werk komt of wil stoppen en kunnen er tijdig stappen ondernomen worden.

Tip 5: Werk samen

Om te zorgen dat niet iedere instantie zelf aan de slag gaat en langs elkaar heen werkt, moet er worden samengewerkt. Zo verlicht je het werk en kan er meer gedaan worden om jongeren te helpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *