Drie redenen om nu te beginnen met puzzelen

Puzzelen is al tijden een bekende en populaire hobby. Veel ouders hebben een heleboel legpuzzels voor hun kinderen in huis, maar een legpuzzel leggen kan voor de ouders ook een geweldig tijdverdrijf zijn. Naast dat het leuk is, heeft het maken van een legpuzzel nog veel meer voordelen. Een aantal daarvan worden hier genoemd.

Het is goed voor je hersenen

Allereerst is het maken van een legpuzzel goed voor je hersenen. Wanneer je bezig bent met een puzzel moet je goed kijken naar wat past. Je hebt dus een goed oog voor detail nodig. Verder gebruik je beide hersenhelften. De linker hersenhelft is de analytische hersenhelft. Tijdens het maken van een puzzel gebruik je de linker hersenhelft bij het sorteren van de puzzelstukjes. Je weet vast dat je begint met de hoekjes van de puzzel. Vervolgens kun je de puzzelstukjes uit elkaar halen op het gebied van randjes en midden stuk of je kunt ze op kleur sorteren. Welke strategie je ook kiest, je houdt de analytische kant van je brein bezig door ieder stukje te zorgvuldig te bekijken.

De rechterkant van het brein wordt gebruikt wanneer je creatief bezig bent. Deze kant van het brein helpt ons intuïtief werken en houdt het complete plaatje van de puzzel in gedachten. Puzzelen houdt dus beide helften van het brein bezig. Daarmee vorm je verbindingen tussen de hersenhelften. Die verbindingen zijn goed voor het verbeteren van je geheugen en je vermogen om te leren. Puzzelen is dus heel gezond!

Het maakt je gelukkig

Puzzelen is goed voor beide hersenhelften, maar dat is niet het enige voordeel. Tijdens het puzzelen komt dopamine vrij. Dopamine is een stofje dat zorgt voor een gelukkig gevoel. Dat gevoel ontstaat al wanneer je een stukje goed neerlegt en wordt alleen maar sterker naar mate je dichter bij het einde komt. En omdat we ons gelukkig voelen tijdens het puzzelen willen we er daarna nog een maken. Het kan dus helemaal geen kwaad om meer dan een 500 stukjes legpuzzel in huis te halen.

Het helpt je ontspannen

Hoewel puzzelen je hersenactiviteit helpt, is het ook heel goed voor ontspanning. Terwijl je namelijk bezig bent met het analyseren en sorteren van ieder puzzelstukje, denk je niet aan je dagelijkse zorgen. Heb je een drukke en lange dag op je werk achter de rug of zijn er problemen in de familie, die kun je helemaal vergeten wanneer je aan het puzzelen bent. Zeker een 1000 stukjes Jan van Haasteren puzzel is door zijn grappige details goed voor afleiding. Puzzelen brengt ons brein tot rust en daarmee ook de rest van ons lichaam. Zo komen we als het ware in een meditatieve staat terecht.

Puzzelen heeft dus een hoop voordelen voor ons brein, onze gemoedstoestand en ons stressgehalte. Reden genoeg om zelf deze hobby op te pakken, toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *